استفاده بیش از حد از انواع کود فسفر بالا، علاوه بر اینکه موجب بروز عوارض متعددی در محیط زیست می شود، می تواند سلامت گیاه را نیز به خطر بیندازد. از جمله عوارضی که ممکن است رخ دهد، عبارتند از:
بروز علائم ظاهری در گیاه: مهمترین نشانه استفاده بیش از حد از انواع کودهای فسفر بالا، بروز عوارض ظاهری از جمله تیره و پررنگ تر شدن برگ ها و سوختگی حاشیه یا نوک برگ ها است. علاوه بر این، وجود فسفر بیش از حد مورد نیاز گیاه، تاثیر معکوس خواهد داشت و موجب کاهش تعداد و کیفیت گل ها و میوه های گیاه نیز می شود.
کاهش بهره وری و رشد گیاه: در پی استفاده بیش از حد از کود فسفر بالا، فسفر موجود در خاک افزایش می یابد. این امر از یک سو، موجب کاهش رشد ریشه گیاه و از سوی دیگر، موجب بر هم خوردن تعادل مواد مغذی خاک می شود. در نتیجه، توانایی گیاه در جذب آب و سایر مواد مغذی موجود در خاک مانند روی، آهن و منگنز، کاهش خواهد یافت؛ که می تواند منجر به کاهش محصولات زراعی نیز شود.
شوری خاک و آلودگی آب ها: عارضه دیگری که در پی استفاده بیش از حد از کود فسفر بالا می تواند رخ دهد، تجمع نمک ها در خاک و در نتیجه شور شدن و غیر قابل کشت شدن خاک است. این عامل می تواند تعادل میکروارگانیسم های مفید خاک را بر هم زده و در نتیجه فرایند تجزیه و تبدیل مواد آلی خاک را مختل نماید.
علاوه بر این، ممکن است استفاده بیش از حد انواع کودهای فسفر بالا، موجب نفوذ فسفر مازاد موجود در خاک به آب های زیرزمینی یا سطحی شود. در نتیجه پدیده یوتریفیکاسیون یا رشد بیش از حد جلبک و گیاهان آبزی رخ دهد. رشد بیش از حد این گیاهان موجب کاهش اکسیژن آب و در نتیجه افزایش مرگ و میر آبزیان می شود.
باید در نظر داشته باشید که هنگام خرید سمپاش به نکات مهمی توجه کرد. از جمله مهم ترین نکاتی که هنگام تصمیم گیری برای خرید سم پاش مناسب باید در نظر گرفته شود می توان به موارد زیر اشاره نمود:
کود هیومیک اسید یکی از مهمترین مکملهای ارگانیک برای بهبود کیفیت و فعالیت بیولوژیکی خاک است. این ماده طبیعی تأثیرات شگفتانگیزی بر افزایش حاصلخیزی خاک و تحریک فعالیت میکروارگانیسمهای مفید دارد. در ادامه به تأثیرات اصلی آن اشاره میکنم:
۱. افزایش جمعیت میکروارگانیسمهای مفید
هیومیک اسید بهعنوان یک منبع تغذیه برای میکروارگانیسمهای مفید خاک عمل میکند و شرایط زیستی مطلوب برای رشد آنها را فراهم میسازد.
میکروارگانیسمهای مفید با کمک به تجزیه مواد آلی، عناصر مغذی بیشتری را در دسترس گیاه قرار میدهند.
۲. بهبود ساختار خاک
هیومیک اسید باعث افزایش تجمع ذرات خاک و ایجاد خاکدانههای پایدار میشود که تهویه و نفوذپذیری خاک را بهبود میبخشد.
این تغییرات موجب تسهیل فعالیت بیولوژیکی خاک، بهویژه در خاکهای فشرده یا ضعیف، میشود.
۳. تحریک فعالیت آنزیمهای خاک
هیومیک اسید بهطور مستقیم فعالیت آنزیمهای خاک (مانند اورهآز، فسفاتاز و دهیدروژناز) را تحریک میکند.
این آنزیمها نقش مهمی در تجزیه ترکیبات آلی و آزادسازی عناصر مغذی دارند.
۴. افزایش ظرفیت نگهداری آب و مواد مغذی
هیومیک اسید باعث افزایش ظرفیت تبادل کاتیونی (CEC) خاک میشود که منجر به نگهداری بهتر عناصر غذایی و کاهش شستشوی آنها میگردد.
حفظ رطوبت بیشتر در خاک، محیط بهتری برای فعالیت میکروبی ایجاد میکند.
گیاهان در صورت کمبود نیتروژن و کلسیم یک سری علائم را از خود نشان می دهند که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد:
نیترات کلسیم به صورت طبیعی در طبیعت وجود ندارد. این کود از ترکیب غیر ارگانیک نیترات و کلسیم به دست می آید. از ترکیب سنگ آهک و نیتریک اسید و همچنین آمونیاک چنین کود مفیدی را تولید می کنند. کود نیترات کلسیم معمولا توسط کشاورزان برای برداشت بهتر محصول استفاده می شود.
کود گوسفندی: مقدار مصرفش برای هر درخت میوه 4 تا 8 کیلوگرم و برای هر هکتار زمین زراعی 15 تا 25 تن است. برای صیفیجات، مقدار 10 تا 20 تن در هکتار و در محصولات گلخانهای 1 تا 2 کیلوگرم در هر متر مربع توصیه میشود.
کود مرغی: مناسب مصرف آن برای هر درخت میوه 2 تا 5 کیلوگرم و برای هر هکتار زمین زراعی 10 تا 15 تن است. در کشت صیفیجات، حدود 5 تا 10 تن در هکتار و در کشتهای گلخانهای 0.5 تا 1 کیلوگرم در هر متر مربع کاربرد دارد.
میزان مصرف کود مرغی مایع توصیه شده: حدود 50 تا 100 میلیلیتر در هر درخت است و برای درختان میوه و سبزی جات حدود 20 تا 50 لیتر در هزار لیتر آب ،برای گیاهان صنعتی و گل و گیاهان زینتی حدود 10 تا 40 لیتر در هزار لیتر آب و برای غلات 30 تا 60 لیتر در هزار لیتر آب میباشد.
کود گاوی: برای هر درخت میوه 5 تا 10 کیلوگرم و برای هر هکتار زمین زراعی 20 تا 30 تن همچنین برای صیفیجات، 15 تا 25 تن در هکتار و برای محصولات گلخانهای 1 تا 3 کیلوگرم در هر متر مربع مصرف میشود.
کود ماهی: میزان مصرف آن برای هر درخت میوه 2 تا 5 کیلوگرم و برای هر هکتار زمین زراعی 10 تا 15 تن مناسب است. در کشت صیفیجات، 5 تا 10 تن در هکتار و در کشتهای گلخانهای 0.5 تا 1 کیلوگرم در هر متر مربع استفاده میشود.
میزان مصرف کود ماهی مایع توصیه شده: حدود 50 تا 100 میلیلیتر در هر درخت است و برای درختان میوه و غلات جات حدود 20 تا 60 لیتر در هزار لیتر آب ،برای غلات و حبوبات حدود 20 تا 40 لیتر در هزار لیتر آب و برای سبزی و صیفی جات 10 تا 20 لیتر در هزار لیتر آب میباشد.
پس از استفاده از کودهای آلی، معمولا توصیه می شود خاک را به طور مناسب آبیاری کنید تا مواد غذایی موجود در کودهای آلی به ریشه های گیاهان برسند و تغذیه بهینه انجام شود. در هر صورت، توصیه می شود که قبل از استفاده از هر نوع کود آلی، راهنمایی ها و دستورالعمل های تولید کننده را به دقت مطالعه کنید.